RoboCup tekmovanje

RoboCup je mednarodno tekmovanje iz področja robotike, inovatorstva in znanosti, katerega začetek spada v leto 1997. Prvo svetovno tekmovanje se je tega leta odvijalo v Nagoyi na Japonskem. Glavni namen tekmovanja je promoviranje robotike in umetne inteligence. S problemi, ki so postavljeni na tekmovanju v obliki določenih nalog, se lahko naučimo, kako lahko roboti pomagajo v industriji ali rešujejo težke realne probleme. Tekmovanje je organizirano na več nivojih. Za uvrstitev na svetovno tekmovanje je potrebna kvalifikacija na državnem nivoju. Tiste ekipe, ki na državnem tekmovanju zmagajo v določeni kategoriji, dobijo pravico sodelovanja na svetovnem nivoju. Tekmovanje je razdeljeno na šest glavnih področij, od katerih vsaka vključuje še številne kategorije in podkategorije. Naše ekipe sodelujejo v področju RoboCup Junior, katerega namen je vključevanje mladih raziskovalcev v področje robotike. 

Robocup Junior

Robocup Junior je razdeljen na kategorije:
• Nogomet (Soccer)
• Nastop (Stage)
• Reševanje (Rescue)

Naše ekipe sodelujejo v področju reševanje, ki prav tako zajema več kategorij. To so Reševanje Črta (Rescue Line), Reševanje Labirint (Rescue Maze) in Reševanje CoSpace (Rescue CoSpace). Naša šola pripravlja ekipe na tekmovanje iz zadnjih dveh kategorij.

 

Rescue Maze

Rescue Maze – robot se mora avtonomno premikati po labirintu in v njem iskati ponesrečence. Labirint simulira prizorišče naravne katastrofe kjer robot išče preživele po nesreči.  Ker gre za simulacijo prizorišča so ponesrečenci v labirintu predstavljeni kot ogrevana telesa na človeško temperaturo. Zato jih je potrebno zaznati s temperaturnimi senzorji. Ko robot najde ponesrečenca mora to signalizirati in ponesrečencu odvreči paket prve pomoči.

Rescue CoSpace

Rescue CoSpace – dijaki robote samo programirajo. Ti roboti se morajo v danem okolju znajti, pobirati ponesrečence in jih odpeljati v bolnišnico. Na samem tekmovanju dobijo ekipe tudi realne robote, ki delujejo enako kot v simulatorju. Na samem tekmovanju gre za kombinacijo programiranja v simulatorju in programiranja realnih robotov.

Partnerji

Sponzorji in donatorji, ki omogočajo dijakom udeležbo na svetovnih tekmovanjih