Morda je omembe vredna še ta zanimivost: čeprav na Japonskem, v domovini robotov in na sami izvorni lokaciji tega tekmovanja, se je tekmovanje začelo in izvajalo s kar nekaj organizacijskimi težavami. Rescue Maze – arena denimo po dimenzijah sploh ni ustrezala pravilom, ki jih je objavila organizacija RoboCup za svetovno tekmovanje. Tudi Rescue CoSpace – realni robot, ki je predstavljal polovico tekmovanja in so ga tekmovalci dobili od organizatorja za vse dni tekmovanja – ni pravilno deloval. Njegov kompas je bil slabo pritrjen na ohišje, kar je onemogočalo izvajanje nalog. Prva razlaga organizatorja je bila, da prihaja do motenj zaradi močnih električnih inštalacij v podzemlju tekmovališča, kasneje pa so težavo raziskali in priznali napako ter se ob koncu tekmovanja uradno opravičili.

Vse dni tekmovanja so se udeleženci trudili, da bi kos takšnim in drugačnim izzivom. Do konca tekmovanja zato pravega spanja ni bilo, tudi naši dijaki so se za vsak naslednji tekmovalni dan pripravljali pozno v noč, nato pa vstajali ob 6.30 da bi lahko do 8.00 zjutraj prišli do tekmovališča. Prvič smo se prav zares naspali šele po koncu tekmovanja. Ampak bilo je vredno.

 

Še nekaj zabave za konec: tokrat so pripravili Junior party kar v muzeju najhitrejšega vlaka na svetu. Tako imenovani Shinkansen razvije hitrost do  320 km/h.

Pomerilo se je več kot 3500 tekmovalcev iz več kot 40 držav.

Utrinki iz Nagoye: