sers team

Medtem ko se večina dijakov že odpravlja na počitnice in zasluženi oddih, sta dijaka SERŠ-a, Bojan Potočnik, maturant tehniške gimnazije, in Matej Drobnič, maturant programa tehnik računalništva, dosegla največji uspeh v zgodovini SERŠ-a, in sicer 1. mesto v svetovni konkurenci na področju robotike.

 

Robotika je področje prihodnosti, saj povezuje tako elektroniko kot računalništvo. Ekipa robotike Srednje elektro-računalniške šole Maribor, SERŠ TEAM, se je udeležila svetovnega tekmovanja v gradnji in programiranju mobilnih robotov, ki je letos potekalo v Eindhovnu na Nizozemskem. Bojan Potočnik in Matej Drobnič, člana ekipe SERŠ TEAM, sta pod mentorskim vodstvom profesorja Mirana Waldhütterja tekmovala v kategoriji RESCUE B junior. Naloga tekmovalnega robota je bila vezana na reševanje ponesrečencev v naravni nesreči. Pri tem je moral reševalni robot z avtonomno vožnjo po labirintu, ki je predstavljal kraj naravne nesreče, premagovati številne ovire in s pomočjo merilnikov temperature poiskati ponesrečence.

 

Ekipa SERŠ TEAM je v konkurenci 23 ekip iz celega sveta, katerih udeležba na svetovnem prvenstvu je vezana na kvalifikacije posameznih državnih prvenstev, skupaj z madžarsko ekipo LegoRockers zmagala v tekmovanju RESCUE B SUPER TEAM in s tem premagala na področju robotike številne razvitejše države, in sicer Japonsko, Kitajsko, Nemčijo, Portugalsko, Avstrijo … Napetost se je stopnjevala vse do samega konca, saj je SERŠ TEAM svojo izjemno uvrstitev dosegel prav v zadnjih sekundah tekmovanja.

Na tekmovanju nas je obiskala tudi kraljica Nizozemske: