siatSERŠ je to šolsko leto sodeloval v mednarodnem projektu izdelave in programiranju mobilnih robotov za tekmovanja ROBOCUP JUNIOR. Namen projekta je bil promocija robotike in tega tekmovanja v Sloveniji in Avstriji ter preizkus kako lahko sodelujejo ekipe na  daljavo. Z drugimi besedami, lažje je delati robota, če dijaki sodelujejo pri izdelavi in programiranju robota cel čas, težje pa je, če to sodelovanje poteka samo preko spleta, izmenjave datotek in samo na šestih delovnih srečanjih. S tem projektom, katerega nosilci sta univerza iz Gradca in FERI iz Maribora, smo poskušali razbiti te ovire.

Kot vrhunec tega sodelovanja je bilo ponujeno sodelovanje na svetovnem prvenstvu ROBOCUP JUNIOR 2013. Ker organizatorji tega projekta niso uspeli zagotoviti sodelovanja na svetovnem tekmovanju, so nam SI-AT ekipi ponudili sodelovanje na odprtem državnem prvenstvu Portugalske v Lisboni. Kljub temu, da je to tekmovanje zelo zgodaj, dva meseca pred svetovnim prvenstvom, takrat smo predvideli popolno delovanje robota, smo se tega tekmovanja z veseljlem udeležili.

V Lisboni smo bili od 24. 4. 2013 do 30. 4. 2013. Kljub lepemu vremenu je bilo v tem portugalskem mestu izredno vetrovno, tako da nas je skoraj zeblo. Mesto je izredno lepo, tako da ne pravijo zastonj, da je to eno najlepših mest na svetu. Stavbe znotraj mesta so prelepljene s ploščicami, kar jim da še poseben čar.

Na samem tekmovanju nam je bila največja ovira jezik, saj so se domačini pogovarjali v portugalščini, pa tudi zapisnike tekmovanja smo podpisovali v portugalščini. Ker ni bilo nikjer objavljenih rezultatov in ker nismo razumeli njihovega zapisnika do začetka zadnjega kroga nismo vedeli niti kako točkujejo. Tako smo bili izredno negativno presenečeni, ker se niso držali mednarodnih pravil in so točkovali kar “po svoje”. Tako samo tekmovanje ni bilo najbolj uspešno.

Ogledali smo si tudi enega največjih Ocenarijev na svetu, ki leži v najbolj razvitem delu Lisbone.